fbpx

Veelgestelde vragen over ICF

Veelgestelde vragen over ICF

2023-10-15T07:38:47+00:0014 oktober, 2023|

Geïsoleerde betonblokken (ICF) worden steeds populairder onder zelfbouwers, omdat ze een goedkope en energie-efficiënte bouwoptie bieden. Ze zijn duurzaam, veilig en aanpasbaar, en laten een eenvoudige installatie toe. Dit type constructie is geschikt voor woonhuizen, commerciële gebouwen, kelders en zwembaden. Bovendien is het gebruik van ICF-blokken milieuvriendelijker dan traditionele methoden. Het is geen wonder dat zoveel zelfbouwers kiezen voor ICF-blokbouw. Zit je nog met enkele prangende vragen rond de ICF bouwmethode? Lees dan zeker verder.

1) Kan je met ICF een betonnen woning bouwen als zelfbouwer?

Als zelfbouwer is het zeker mogelijk om je eigen betonnen woning te bouwen met het ICF-bouwsysteem. Je gebruikt als het ware reuze lego blokken bestaande uit polystyreen als bouwmateriaal. Het bouwen van een betonnen woning als zelfbouwer kan misschien als een onmogelijke opdracht  lijken, maar het is absoluut mogelijk met het ICF-bouwsysteem. De blokken, die zelfs tot 1.75m x 0.6 m groot kunnen zijn, worden eenvoudig zonder cement of lijm op elkaar gestapeld tot verdiepingshoge wanden. Nadat deze wanden van de eerste verdieping zijn gebouwd, wordt het beton in de holte van de wand gegoten en wordt er een sterke betonnen muur gevormd. Bij  wanden van het merk Euromac2 kan dit zelfs verdiephoog in één keer gevuld worden met beton.

Dit systeem maakt het dus mogelijk om snel en efficiënt muren te bouwen die goed geïsoleerd en volledig koudebrug vrij zijn. Het is absoluut een interessante optie voor mensen die hun eigen huis willen bouwen, maar niet de ervaring of het budget hebben om traditionele bouwmethoden te gebruiken. Bespaar geld en krijg de volledige controle over het bouwproces door zelf een betonnen woning te bouwen met het ICF-bouwsysteem.

2) Hoe werkt de ICF bouwmethode voor vloerplaten?

Voor vloeren worden polystyreen welfsels gebruikt die intern zijn verstevigd en voorzien zijn van een staaldrager wapening voor een hoge draagkracht. De voordelen zijn hier ondermeer dat je alle doorvoeren, spots, leidingen, … rechtstreeks kan verwerken in de welfsels met een mes en een zaagje. Diamantboringen worden op deze manier dus overbodig.

Doordat  alle leidingen in deze vloerplaten  kunnen verwerkt worden én omdat er gewerkt wordt met  isolerende  welfsels zijn, wordt zelfs het plaatsen van een chappe niet meer nodig. De vloerverwarming wordt in het beton geplaatst. Hierop  kan je dan rechtstreeks de vloerafwerking plaatsen. Het spreekt voor zich dat je een flinke besparing kan maken in materialen en tijd.

Sommige mensen zullen opkijken dat het mogelijk is om vloerverwarming te plaatsen in een betonvloer. Dit systeem wordt betonkernactivering genoemd. Betonkernactivering is een zeer kwalitatieve manier van vloerverwarming. Hier worden de vloerverwarmingsbuizen in het beton geplaatst en niet zoals traditioneel in de chappe. Het grote voordeel is dat je op deze manier de volledige betonmassa van de vloerplaat gaat opwarmen of koelen en deze massa effectief gebruikt als warmte of koude buffer.

Zoals je wellicht weet heeft beton een zeer hoge inertie. Hierdoor zal de temperatuur veel stabieler zijn in de woning en bijgevolg ook een hoger wooncomfort garanderen. Het is uiteraard in deze situatie noodzakelijk dat de betonplaat langs onder wordt geïsoleerd en laat nu net dat de belangrijkste eigenschap zijn van isolerende ICF welfsels. Doordat ICF woningen zeer goed geïsoleerd zijn kan er met lage temperaturen verwarmd worden en zal hierdoor flink wat bespaard kunnen worden op de energiefactuur.

3) Hoe werkt de ICF bouwmethode voor dakelementen  ?

Voor daken worden zelfdragende dakelementen gebruikt die vervaardigd zijn uit hetzelfde hoogwaardig polystyreen en intern verstevigd zijn met twee metalen Z-profielen. Het grote voordeel is dat de panelen in principe 2 in 1 zijn. Je hebt geen echte daktimmer nodig maar enkel gordingen waarop de isolerende panelen vastgezet kunnen worden. Je spaart dus de daktimmer en het werk hier grotendeels uit en het is ook hier weer zeer toegankelijk als zelfbouwer! Je plaatst immers de elementen van binnenuit en deze kunnen makkelijk met 2 personen geplaatst worden zonder extra kraan of dergelijke.

Op deze manier heb je het grootste deel van de werkuren al uitgespaard en zal het voor een gemiddeld dak nog slechts een kwestie zijn van 1 a 2 dagen dat de dakwerker nodig zal hebben voor het plaatsen van panlatten, pannen en goten. Deze bouwmethode biedt een duurzaam en kosteneffectief alternatief voor traditionele bouwmethoden. Het gebruik van polystyreen dakpanelen  maakt het bouwproces sneller en efficiënter, waardoor je veilig en makkelijk kunt bouwen.

Als je niet zelf het dak op wil voor het kloppen van de panlatten en het plaatsen van de pannen dan kan je hiervoor alsnog beroep doen op een dakwerker.

4) Zijn er beperkingen met de ICF bouwmethode qua type of vorm van de woning?

Met de ICF bouwmethode met polystyreen blokken is het mogelijk om vrijwel elk type, elke vorm en elk soort huis te bouwen. Het mooie aan deze methode is dat er bijna geen beperkingen zijn qua architectuur. Dus of je nu droomt van een moderne villa met strakke lijnen of een huis met een traditionele uitstraling, alles is mogelijk. Bovendien is deze bouwmethode niet alleen flexibel in ontwerp, maar ook duurzaam en uiterst energiezuinig. Polystyreen blokken bieden een uitstekende isolatie en zorgen dus voor een optimale energie-efficiëntie. Kortom, met de ICF bouwmethode kan je jouw droomhuis realiseren op een manier die niet alleen mooi, maar ook uiterst energiezuinig is!

Meer weten over ICF?

 Ontdek alles over deze methode in onze gids:

  • De voordelen van bouwen met ICF blokken.
  • Kan je met ICF een betonnen woning bouwen als zelfbouwer?
  • Drie elementen, een hele woning.
  • Hoe werkt de ICF bouwmethode voor vloerplaten?
  • Hoe werkt de ICF bouwmethode voor dakelementen ?
  • Zijn er beperkingen met de ICF bouwmethode qua type of vorm van de woning?
  • 10 redenen waarom zelfbouwers voor ICF kiezen
  • Aan de slag met ICF blokken
  • En nog veel meer!
Inspiratiegids: alles over de ICF bouwmethode

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, aankondigingen promoties, beurzen & events en nieuwe referenties.

    Voornaam*

    Familienaam*

    E-mailadres*

    Ik ben ...

    Door dit formulier in te zenden gaat u akkoord dat ZeroBuild.eu u later contacteert o.b.v. de aangegeven interesses. U kan onze privacy overeenkomst terugvinden op onze website zerobuild.eu

    Lees ook:

    Deel dit verhaal, kies je platform!

    Ga naar de bovenkant